Gıda tüketimi sırasında farkındalığı ve niyeti vurgulayan bir uygulama olan dikkatli beslenme, sağlıkla ilgili yaşam kalitesini artırma potansiyeli nedeniyle artan bir ilgi odağına sahiptir. Dikkatli beslenme, yemekler sırasında açlık, tokluk ve duyusal deneyimler farkındalığını geliştirmenin yanı sıra yiyecekle daha sağlıklı düzeyde ilişkili olmayı önceliklendirir. Bu çerçevede, genellikle yeme alışkanlıklarına rehberlik etmek için iç ve dış bilgeliği dengelemeye odaklanan Mindfulness Temelli Yeme Farkındalığı Eğitimi benzeri müdahalelerle birleştirilir.

Dikkatli yeme süreçlerinde, içerdiği fiziksel duruşlar, nefes alma teknikleri ve meditasyon teknikleri ile öne çıkan Yoga uygulamaları da bedensel duyumlar ve duygusal durumlar hakkında daha fazla farkındalık geliştirmeyi destekleyen uygulamalar arasında yer bulmaktadır. Yogaya özgü, “Mudra” olarak tanımlanan enerjiyi dengelemeyi, refahı teşvik etmeyi ve duygusal düzenlemeyi amaçlayan özel el egzersizleri bu kolaylaştırıcılardan biridir. Mudraların yemek sırasında niyet ve enerji dengesi için bir odak noktası sağlayarak bilinçli yeme farkındalığını artırabileceğine dikkat çekilmektedir.

Farklı araştırma bulguları, dikkatli yeme müdahalelerinin, duygusal yemeyi, tıkınırcasına yeme ataklarını ve beden imgesine dayalı memnuniyetsizliği azaltarak yaşam kalitesine önemli ölçüde katkı sağlayabileceğini teyit ettiği gibi daha sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanımında ve kilo yönetiminde olumlu yönelimli etkilerine de işaret etmiştir. Bazı araştırmalar ise, yeme deneyimlerine ilişkin yargılayıcı olmayan bir farkındalık geliştirmenin yaşam kalitesi ile bağlantılı olan stres temelli yeme davranışlarını azaltıcı etkilerine ışık tutmuştur. Dikkatli beslenmenin, rapor edilen bir diğer çıktısının ise bireylerin daha sağlıklı gıda seçimleri yapmaları ve dengeli bir diyet sürdürmeleri ile öz farkındalığın ve öz düzenlemenin güçlenmesidir.

Mudra uygulamalarının dikkatli yeme ilkeleriyle uyumlu nitelikler olan odaklanma ve niyet ile ilişkisi dikkate alındığında, bu birleşimin yemekler sırasında farkındalık deneyimini derinleştirebileceği, sahip olunan beden ile gıdaların uyumuna ilişkin duyarlılığı artırabileceği ve beslenmeyle ilişkili duygusal düzenlemeyi kolaylaştırabileceği söylenebilir. Sonuç olarak, dikkatli beslenme, daha sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmek için yapılandırılmış bir yöntem sağlarken, Mudralar farkındalığı ve duygusal refahı artıran tamamlayıcı bir uygulama olarak değerlendirilebilir.

Sosyal Sosyal Medya'da Paylaşarak Çoğaltmanız Mutluluk Katar!..

error: Content is protected !!